El Mercat de Santa Teca és la conjunció de producte local de qualitat, gastronomia de fusió i petits tastets de cultura contemporània.

 

El mercat ofereix cuina experimental, productes saludables, tastos de vins ecològics i cerveses artesanes.

En paral·lel discorre una programació d’activitats culturals diversa : concerts, exposicions, accions poètiques, presentacions i conferències.

Menjar, beure, aprendre i gaudir.

Santa Teca és una experiència d’èxit sorgida en el marc de les festes majors de Santa Tecla de Tarragona. El mercat ja ha acollit a més de 90 empreses del sector alimentari del territori i més de 50.000 visitants en els seus quatre anys d’història. La fórmula que presentem inclou un mercat d’aliments ecològics, de temporada i proximitat; combinat amb propostes culturals on la creativitat, la representació del territori, l’alegria o el sentit del gaudi en són fils argumentals. El programa també incorpora actes i formats destinats a la difusió i el debat de temes vinculats al desenvolupament sostenible i al patrimoni com eixos per al creixement del país.

Santa Teca és un intent de crear sinèrgies entre actius i creatius, empresaris i pensadors, productors i artistes, públics i cultures. És un esforç per dignificar el que es fa aquí i ara, i projectar-ho al món. Un aparador de l’excel·lència, una oportunitat per al tast i una experiència sensorial. Un edifici i una marca amb fonaments clars: la fusió entre el saber fer de la tradició mediterrània remesclat amb la lògica de la innovació i d’allò estrictament contemporani. I més enllà, un trampolí per propulsar noves relectures a la singularitat d’una terra on hi han guardades memòries i sabers de civilitzacions mil·lenàries.

Santa Teca està pensat com un espai on poder menjar, beure, viure i dialogar amb els orígens i l’avantguarda. Un espai atractiu per singular als ulls dels forasters, i entranyable per viscut als ulls dels que són d’aquí. Des d’aquests comandaments posem l’accent en els valors de la sostenibilitat, la sobirania alimentària, una vida saludable i el regust picant de l’estil flamboïant.

Sota el quitrà estan les tomaqueres!

Territori

La terra, com a element, ens proporciona bàsicament suport. Ens hi sostenim, sense més misteri. De fet, sense més lògica que la de l’univers, del qual encara no coneixem gran cosa. Després i amb una mica d’observació, ens proporciona vida. I no només la que ens entrega de manera directa en forma d’aliments sinó també la que ens regala com a espai, dimensió, escalfor, gas, de manera líquida, sòlida o en qualsevol altre format, color o textura.

La terra és vida

Amb diferents porcions de terra podem composar un mapa; podem afegir parts que ens ajudin a fer créixer el raïm, d’altres que ens millorin la qualitat de l’ordi, algunes que ens garanteixin la collita de verdures, altres que alimentin els nostres ramats i que ens permetin manufacturar a partir dels productes bàsics. Podem també afegir parts immaterials; ànimes que es nodreixen per poder crear petites porcions de vida de les que (quals) altres s’alimenten. Músics, poetes, escriptors, artistes, científics, viatgers, creadors.

La terra genera vida

Amb totes aquestes porcions composades com a mapa, creem un territori. Espai on la singularitat es caracteritza per diferents factors: clima, llum, genètica, tradició, cultura, persones que observen i s’alimenten dels fruits de la terra, de les petites porcions creades per altres, del llegat dels més grans, per seguir cuidant la terra, per seguir cuidant les persones. Fem país. Fem pair

Berna Rios

Director de Santa Teca